Składniki
Składniki na 6 sztuk: 1 duża papryka (lub dwie małe), 4 średnie ziemniaki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, 300g mięsa mielonego, 1 średnia cebula ( zmielona lub starta na drobnych oczkach), 1 łyżeczka przyprawy gyros, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka czosnku granulowanego, sól i pieprz wg smaku.
Mięso wymieszać z cebulą i przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, dodać majonez, musztardę i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na około 1,5cm plastry, oczyścić z nasion. Paprykę ułożyć na blasze, wyścieloną papierem do pieczenia, w papryce dookoła ułożyć "kwiatkiem" plasterki ziemniaczane, w sam środek włożyć około 50g-wą kulkę farszu i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z surówką lub pieczonymi warzywami.
Kwiatki ziemniaczane z mięsem, przepis Justyny Borek-Kurman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena
- 16.01.2019 05:28 (aktualizacja 21.09.2023 21:49)
Napisz komentarz
Komentarze