Składniki
CIASTO
rozczyn
-5 dag drożdży
-2 łyżki cukru
-1 szklanka ciepłej wody
-3 łyżki mąki
-0,5 kg mąki
-3 łyżki oliwy
-0,5 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
SOS POMIDOROWY
-1 koncentrat pomidorowy (słoiczek)
-3 łyżki wody
-3 łyżki oliwy lub oleju
-2 ząbki czosnku
-trochę oregano i bazylii
DODATKI
-1 papryka
-1 cebula
-trochę szynki
-trochę sera żółtego
-pieczarki
-oregano,bazylia
1. Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły.
następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-)
2. Sos
Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
3. Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju.
Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,pieczarki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.
4.pizzerinki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.
Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.
Pizzerinki, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
- 16.01.2019 05:30 (aktualizacja 21.09.2023 21:49)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze