Składniki
5 jajek,
1 puszka ananasa,
1 słoiczek selera konserwowego,
150g żółtego sera,
250g szynki,
1 puszka kukurydzy,
sól,
pieprz,
majonez,
pół słoiczka czarnych oliwek,
1 pęczek natki pietruszki,
3 patyczki do szaszłyków,
Sposób przygotowania przepisu:
Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy, osobno żółtka i białka. Żółtka odkładamy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy
w drobną kostkę. Selera i kukurydzę odsączamy z zalewy. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy do miski, delikatnie dociskamy i odwracamy ją na talerz, aby uzyskać kształt wyspy. Wyspę smarujemy cienką warstwą majonezu i obsypujemy ją żółtkiem, zaś na dole przyklejamy listki natki. Na patyczki od szaszłyków nakładamy oliwki, wbijamy je w sałatkę. W ostatnią oliwkę wkładamy natkę pietruszki.
Napisz komentarz
Komentarze