Składniki;
- op. mrożonego szpinaku
- łyżeczka masła lub margaryny do smażenia
- 4 jajka
- 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
- 20 dag łososia w plastrach
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1. Szpinak podsmażamy na maśle lub margarynie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę . Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
3. Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Studzimy
4. Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła.
Rolada szpinakowa z łososiem, przepis Ewy Sochan-Korony z Łachowiec
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
- 16.01.2019 04:38 (aktualizacja 21.09.2023 21:49)
Napisz komentarz
Komentarze