Składniki:
1.5 kg karkówki
2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
60 ml jasnego piwa
100 ml oleju
1 łyżkę miodu
1 przyprawa gyrosa,sól, pieprz, papryka, zioła itp.
2 cebule ,biała i czerwona
100 g boczku
1-2 pomidory
4-5 ząbków czosnku
200 g kwaśnej śmietany.
Przyrządzamy marynatę do mięsa,dokładnie wymieszaj ze sobą olej, przyprawę do gyrosa, miód i piwo.
Karkówkę pokrój w plastry i zalej je marynatą. Najlepiej zrobić to dzień przed zaplanowanym pieczeniem,mięso skruszeje.
Na wysmarowanej olejem blasze ułożyć plasterki ziemniaków,przyprawić je solą, pieprzem, papryką, ziołami.
Cebulę pokroić w krążki i rozłóż równomiernie na ziemniakach.
Boczek również kroimy w kostkę i kładziemy warstwę
Zamarynowaną karkówkę podsmażyć na patelni i ułożyć na warstwie boczku.
Powtarzamy wszystkie warstwy: ziemniaki- cebula- boczek - karkówka.
Przykryć folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy przez ok 1 godzinę.
SOS
Do śmietany dodajemy wyciśnięty czosnek,sól, pieprz i zioła.
Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i polewamy wszystko sosem a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
Pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż sos lekko zbrązowieje.
Można zrobić jedną warstwę: ziemniaki-cebula-boczek-karkówka, zalać pod koniec pieczenia sosem i ułożyć plastry pomidora.Zapiec kilka minut.
Napisz komentarz
Komentarze