5 jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masę serowa
500 ml śmietanki 30%
300 g serka waniliowego typu Danio
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
150 g herbatników i 150 g czekolady mlecznej
Oddzielamy białka od żółtek,dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą, puszystą masę,dodajemy przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciągle miksujemy, by nie było żadnych grudek. Potem wsypujemy kakao i dalej mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i teraz już mieszamy delikatnie łyżka.
Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20x30, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 180 *C przez ok 20-25 min.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
KREM
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę,dodajemy serek waniliowy oraz cukier puder. Całość miksujemy. Na samym końcu porcjami wlewamy ostygniętą galaretkę i mieszamy,masę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy warstwą herbatników, a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą uzyskujemy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej około 50-100 ml śmietanki, mieszamy i rozprowadzamy na górnej warstwie herbatników.
Ciasto wkładamy do chłodnego miejsca na kilka godziny , by masa serowo-śmietanowa stężała.
Oczywiście biszkoptowy spód możecie zastąpić herbatnikami.
Napisz komentarz
Komentarze