Składniki:
- 125 g mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 8-10 biszkoptów podłużnych
- kawa espresso lub inna,mocna – ok 250 ml po zaparzeniu
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia do lodówki.
Ubijamy kremówkę wraz z cukrem pudrem. Serek lekko rozcieramy i dodajemy po łyżce ubitej śmietany. Delikatnie mieszamy by oba składniki się połączyły.
Biszkopty (nie wszystkie naraz tylko po kolei) moczymy w kawie, ale nie za długo by się nie rozpadały i układamy na dnie naszych pucharków. Liczba biszkoptów zależy od waszych upodobań i naczynia w jakim będziecie serwować deser. Na biszkopty nakładamy czubatą łyżkę kremu i posypujemy go dosyć intensywnie kakao. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub braku miejsca w pucharku Ostatnią warstwą - krem posypany kakao.
Deser przechowywać w lodówce i wyjąć z niej jakieś 20 min przed podaniem.
Napisz komentarz
Komentarze