Składniki na blachę o wymiarach 25x40 cm: 7 jaj, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki zwykłej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 ml śmietany 30 %, 1 śnieżka, 40 dkg białego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe, słoik dżemu brzoskwiniowego, mniej niż połowa margaryny, 3 płaskie łyżki cukru, 10 dkg wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka i dodajemy żółtka oraz resztę składników. Delikatnie mieszamy. Dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy biszkopt. Później studzimy i dzielimy na pół.
Masa: Śmietanę ubijamy ze śnieżką, a wcześniej rozpuszczamy galaretki (każdą w szklance gorącej wody). Do śmietany dodajemy już chłodną galaretkę, mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Do zmielonego sera dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy. Dodajemy drugą galaretkę, mieszamy obie masy razem: serową i śmietanową. Na przecięty biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugą warstwą ciasta, dociskamy i wykładamy na wierzch dżem.
Margarynę rozpuszczamy z 3 łyżkami cukru i prażymy w niej wiórki na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, studzimy, a później sypiemy po dżemie. Na noc wstawiamy do lodówki.
Napisz komentarz
Komentarze