Składniki: 30 dag brokułów, 2 serki śmietankowe, 200 ml śmietany, 3 jajka, gałka muszkatołowa, 1/2 pęczka szczypiorku, 20 dag sera pleśniowego, pieprz.
Na ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, żółtko, sól.
Przygotowanie: Masło posiekać z mąką i szczyptą soli, dodać łyżkę wody, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, odłożyć na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować, wylepić blachę, w kilku miejscach nakłuć. Przykryć pergaminem i wypełnić suchymi ziarnami fasoli lub ryżem. Piec 15 min. w 200 st. Brokuły podzielić na różyczki, łodygę pokroić w plasterki, blanszować 5 min. Szczypiorek posiekać. Serki ze śmietaną i szczypiorkiem wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Odłożyć nieco, połączyć z garścią brokułów. Jajka roztrzepać , dodać do reszty sosu. Doprawić 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć brokuły, wlać masę serową, wyrównać. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Piec 30 -35 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przestudzić, pokroić i polać sosem.
Napisz komentarz
Komentarze