Składniki : 3 brzoskwinie, melon, 15 dag rukoli, 10 dag szynki parmeńskiej, kulka mozzarelli, 4 gałązki mięty, łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz.
Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Miętę posiekać. Wymieszać 3 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, połowę mięty. Brzoskwinie obtoczyć w marynacie, odstawić na 10 min. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, piec kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Schłodzony melon przekroić na pół, usunąć nasiona, z miąższu wydrążyć małe kulki. Rukolę umyć i osuszyć, Szynkę i mozzarellę pokroić na kawałki. Połączyć rukolę, brzoskwinie, melon, szynkę i mozzarellę. W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać pieprz, miód oraz resztę mięty. Wlać 4 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.
Napisz komentarz
Komentarze