Składniki: 2 kg szynki, 3 ząbki czosnku, jałowiec, kminek, 4 łyżeczki dżemu malinowego, 2 winne jabłka, cebula, chili, sól, pieprz, cynamon, 4 liście laurowe
W moździerzu rozgniatamy 10 ziaren jałowca i 1/2 łyżeczki kminku. Czosnek obieramy i posiekać. Szynkę nacinamy w kratkę, nacieramy solą i przyprawami, zasznurować, wkładamy do brytfany, przykrywamy i odstawiamy a noc do lodówki. Podgrzewamy dżem malinowy do momentu aż będzie płynny, smarujemy nim szynkę i posypujemy pieprzem, chili i cynamonem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usunąć pęstki. Cebulę obieramy i kroimy też na ćwiartki. W rękawie do pieczenia układamy szynkę, liście laurowe, jabłka i cebulę, zamykamy i robimy otwór. Szynkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 0d 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę, po przestygnięciu usunąć nici. Można ją podawać na ciepło lub zimno.
Napisz komentarz
Komentarze