Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 1/2 czerwonej kapusty, 10 dag boczku, mały por, 3 gałązki bazylii, gałązka rozmarynu, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz
Ziemniaki myjemy a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, później osączyć i ostudzić. Boczek kroimy w paski. Por kroimy w talarki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek i smażymy go na rumiano. Zdejmujemy z patelni a na ten sam tłuszcz wkładamy pora, smażymy 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy. Rozmaryn i bazylię posiekać, zostawiamy kilka listków bazylii do dekoracji. W occie balsamicznym rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy zioła i pieprz. Wlewamy 4 łyżki oliwy i dobrze to wymieszać. Sałatkę polewamy sosem i dobrze wymieszać. Sałatkę najlepiej odstawić na 15 minut do lodówki. Przed samym podaniem dekorujemy wtedy listkami bazylii.
Napisz komentarz
Komentarze