Składniki: 1 kg zielonego groszku ( mrożonego), cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, łyżka suszonej bazyli, 6 szklanek rosołu warzywnego, 25 dag kremówki, gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz, 10 dag boczku, 3 łyżki tartego chrzanu
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na połowie oleju. Dodać groszek i bazylię i smażymy 2-3 minuty. Bulion podgrzewamy, dodajemy groszek z cebulą i czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Boczek kroimy w słupki. Rozgrzewamy resztę oleju, wkładamy boczek i smażymy tak żeby był rumiany i chrupiący. Następnie osączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odkładamy 3 łyżki groszku, zupę przestudzamy i miksujemy. Kremówkę ubić na sztywno, dołożyć chrzan i wymieszać. Bitą śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wsypać odłożony groszek i wymieszać. Zupę rozlać na talerze a każdą porcję posypujemy przesmażonym boczkiem.
Napisz komentarz
Komentarze