Składniki: 12 niedużych kiełbasek, 12 plasterków wędzonego boczku, przyprawa do grilla, oliwa
Na kulki: 10 dag serka śmietankowego albo ziołowego, 5 dag orzechów włoskich, 5 dag orzechów pistacjowych, 1/2 pęczka natki
Wykonanie: Orzechy włoskie zemleć, pistacjowe drobno posiekać, wymieszać razem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Serek wymieszać z połową orzechów i natką. Z przygotowanej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w orzechach które odłożyliśmy. Gotowe kulki schładzamy w lodówce przynajmniej godz. przed podaniem. Kiełbaski ponacinać w poprzek, natrzeć oliwą zmieszaną z przyprawą do grilla. Każdą kiełbaskę zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy, po czym poukładać na niej kiełbaski. Piec 15-20 min. w 200 st. C. Upieczone kiełbaski podawać z wcześniej zrobionymi i schłodzonymi kulkami serowymi.
Napisz komentarz
Komentarze