Składniki: cukinia, opakowanie twarożku, kostka bulionu warzywnego albo drobiowego, łyżka oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, marynowany pieprz, garść rukoli, 2 pomidory, sól, pieprz, 5 dag wędzonego łososia.
Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, gotować 1 min. Włożyć plastry cukinii i blanszować 2 min. Osączyć i przestudzić. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z niewielką ilością soli i dodać do twarogu. Wlać olej sezamowy, dodać płaską łyżkę marynowanego pieprzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Łososia pokroić w kostkę. Twaróg nałożyć na plastry cukinii i rozsmarować, położyć kilka listków rukoli, zwinąć i spiąć wykałaczką. Koreczki ułożyć na półmisku i udekorować kawałkami łososia.
Napisz komentarz
Komentarze