Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych, cebula, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki, 4 żółtka ugotowane na twardo, kapary, kilka listków natki, mleko, słodka mielona papryka, mielony pieprz czarny, sól. chleb razowy.
Wykonanie: Śledzie wymoczyć w mleku, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połączyć z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje. Kopczyki tatara ułożyć na kromeczkach razowego chleba je też wyciąć przy użyciu foremki. Posypać posiekanymi żółtkami i pietruszką ze szczypiorkiem. Wokół ułożyć kapary i listki natki.
Napisz komentarz
Komentarze