Czekolada ma długą historię. Ponad 3 tys. lat temu odkryli ją starożytni Olmekowie – lud mezoamerykański. Po nich tradycję produkcji czekolady kontynuowali Majowie i Aztekowie. Co ciekawe, czekolada była znana wyłącznie w postaci napoju i to nie słodkiego, ale przygotowywanego m.in. z chili, pieprzem. Ziarna kakaowca były na tyle cenne, że stały się nawet środkiem płatniczym wśród wyższych klas społecznych.
Europejczycy zetknęli się z czekoladą w 1502 r. w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba. Ale dopiero od niespełna 200 lat czekolada dostępna jest w tabliczkach i bombonierkach. Według naukowców gorzka czekolada wpływa pozytywnie na pracę mózgu, wspomaga pracę nerek, spowalnia proces starzenia. Że poprawia humor to oczywiste. Dlatego uważamy, że czekoladę warto jeść i pić nie tylko z okazji Dnia Czekolady. Wyborną czekoladę do picia przygotowują cukiernicy w Pijalni Czekolady Chocolaterie na Rynku Wielkim w Zamościu.
– Podajemy czekoladę belgijskiej firmy Barima Artisanal z bitą śmietaną czy porcją lodów waniliowych albo z innymi dodatkami, np.: z chałwą, owocami, bakaliami, dodatkiem słodkich alkoholi: advocatu, wiśniówki babuni czy likieru kokosowego. Można też zamówić czekoladę z chili albo z pieprzem – słyszymy od Wojciecha Bachty, właściciela Pijalni Czekolady Chocolaterie.
W klimatycznym wnętrzu Chocolaterie na smakoszy czekolady czeka więcej atrakcji.
– W oparciu o włoskie receptury na bazie mleka i słodkiej śmietany sami przygotowujemy wyśmienite lody. Mamy w tym spore doświadczenie – mówi skromnie W. Bachta. My dodamy, że lody w Chocolaterie robione są od 1969 roku. Ich smak jest doskonały, więc jeśli na ktoś zechce na zamojskiej starówce zjeść naprawdę dobre lody, niech wybierze te z Chocolaterie. W menu Chocolaterie są ponadto: lody sorbetowe ze świeżymi owocami, desery lodowe, shake (z różnymi dodatkami, m.in. świeżej kawy Lavazza), esencjonalne espresso, kawa po karaibsku, wiedeńsku, kawa Affogato Agave z lodami, likierem Kahlua oraz orzechami laskowymi, cappuccino, latte, angielska herbata Ahmad.
– Serdecznie zapraszamy także na nasze gofry z bitą śmietaną w wielu odsłonach oraz nowość w ofercie – pyszne naleśniki z serem, dżemem, powidłami i oczywiście bitą śmietaną – dodaje W. Bachta.