Podstaw gotowania i pieczenia nauczyła się od mamy, jednak uważa, że droga do perfekcji jest długa i gotować uczymy się przez całe życie. Stara się ciągle doskonalić warsztat i chętnie testuje nowe metody. Często szuka wskazówek w magazynach i książkach kulinarnych. Gotuje z sercem i zaangażowaniem, zawsze z produktów najlepszej jakości, najlepiej z własnych upraw i hodowli. Jej spiżarnia zawsze jest pełna domowej roboty soków, syropów, suszonych owoców i warzyw. Preferuje tradycyjną kuchnię polską, jednak od czasu do czasu lubi zmodyfikować stary przepis i stworzyć coś zupełnie nowego.
Jedną z jej zasad jest zawsze próbować potrawy przed podaniem. Wszyscy uwielbiają jej drożdżówki i serniki. Jej specjalnością jest swojska kiełbasa wieprzowa i inne wyroby wędliniarskie. Podstawą w jej domowym menu są pierogi. Piecze chleb na zakwasie. Razem z koleżankami z KGW zdobyła wiele nagród i wyróżnień, m.in. w 2015 r. pierwsze miejsce w konkursie pn. "Kresowe Jadło" w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów Baszni Dolnej za kaczkę w glazurze miodowo- bakaliowej i wyróżnienie za przygotowanie świeżonki.
Rok wcześniej wyróżnienie za danie mięsno-warzywne. Jej sposób na życie: nigdy nie iść drogą na skróty. Stara się zachowywać pogodę ducha i żyć w zgodzie z własnymi przekonaniami. Lubi podróżować i aktywnie spędzać czas. Angażuje się w pracę w KGW. Lubi występy w grupie teatralno-kabaretowo-śpiewaczej "Europejki".
Napisz komentarz
Komentarze