To jest ten czas, to jest to miejsce. Świeżutka papryka przyciąga wzrok oglądających intensywnymi kolorami i zachęca do kupienia. Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że jest to warzywo na wskroś... piękne. Intensywnie kolorowe, o ciekawym, nieregularnym kształcie i w dodatku bardzo zdrowe. Dla przykładu, czerwona papryka zawiera beta-karoten wpływający na wygląd skóry, żółtą powinny zajadać się osoby borykający się ze słabym wzrokiem z uwagi na zawartość luteiny, natomiast na zieloną odmianę z potężną dawką kwasu foliowego powinny zwrócić uwagę kobiety spodziewające się potomka.
Papryka świetnie spisuje się jako bazowy składnik dań gorących, ale też może stanowić alternatywę dla niezdrowych przekąsek. W czasie oglądania filmu proponuję zapełnić półmisek kawałkami chrupiącej różnokolorowej papryki skropionej odrobiną oliwy i oprószonej niewielką ilością soli. Zapewniam, że chipsy czy inne krakersy nie wytrzymają tej konkurencji.
Ostatnie tygodnie wakacji są czasem paprykowych żniw i w związku z tym pojawia się niezliczona ilość sposobów, aby to warzywo jak najefektywniej zagospodarować. Oczywiście pierwszym skojarzeniem są domowe przetwory. Ćwiartki papryki najczęściej lądują w słoiku, w towarzystwie ziół i octowej zalewy. To jest klasyka, ale w mojej ocenie ocet choć świetnie konserwuje, to jednak zagłusza prawdziwy smak przetworów. Zdecydowanie lepiej prezentuje się intensywnie paprykowe leczo z dużą ilością cebuli, czosnku, ziół i ulubionym mięsem. Można przygotować już teraz, a następnie zawekować i cieszyć się smakiem w czasie jesiennej pluchy.
Zanim jednak zabezpieczymy się na najbliższą przyszłość, warto skoncentrować się na tym, co jest tu i teraz. Dlatego gorąco zachęcam do sięgnięcia po paprykę w każdej postaci.
Dziś zapraszam na danie banalnie proste, które przygotowuje się dość szybko. Jedynym utrudnieniem jest oczekiwanie, bo faszerowana papryka potrzebuje około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Dlaczego potrawę określiłem gołąbkami dla leniwych?
Więcej w papierowym wydaniu Kroniki Tygodnia.
Napisz komentarz
Komentarze