Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 24 grudnia 2024 15:16
Reklama Baner reklamowy A1
Reklama

Bez sernika ani rusz

Ktoś mądry powiedział, że owoce trzeba jeść kiedy się rodzą. Nie ma i nie będzie lepszego czasu na truskawki (choć się już kończą), czereśnie, wiśnie i porzeczki niż właśnie teraz. To typowo polskie owoce, które wyśmienicie smakują zarówno "na surowo", jak i w deserach. Dzisiaj będzie klasycznie i w sam raz na upał – sernik na zimno.

Ostatnią rzeczą jaką każdy z nas chciałby robić w upały jest stanie przy piekarniku. Trudno zdobyć się na ślęczenie nad wypiekami, gdy żar leje się z nieba. Człowiek jest jednak istotą z natury rzeczy uwielbiającą słodkości w przeróżnej postaci i czasem nijak nie można oprzeć się pokusie. Jest na to rada, a mianowicie desery na zimno.

O lodach i sorbetach nie ma sensu się rozwodzić, bo to – jak mawiał klasyk – oczywista oczywistość. Dzisiejsza propozycja, czyli sernik na zimno, również wpisuje się w kanon obowiązkowej listy upalnych przebojów. Nie ma przecież osoby, która choć raz w życiu nie próbowała tego specjału z serową masą, owocami i galaretką.

Wersji sernika na zimno jest mnóstwo, a główna różnica dotyczy przede wszystkim rodzaju twarogu, jaki możemy użyć do przygotowania. Można zdecydować się na wersję czasochłonną, czyli świeży twaróg przekręcamy kilka razy przez maszynkę do uzyskania jednolitej masy. Można też pójść na skróty i sięgnąć po gotowy twarożek śniadaniowy lub serek homogenizowany. Na szczęście w sklepach podobnych produktów jest pod dostatkiem.

Trzeba jednak pamiętać, aby były to produkty o naturalnym smaku – bez żadnych dodatków. Dla przykładu, serek waniliowy jest pyszny i rozpływa się w ustach, ale ma jedną zasadniczą wadę. Jest straszliwie przesłodzony i nie każdemu nadmiar cukru może przypaść do gustu. Osobiście preferuję kupić naturalny serek i dodać symboliczną ilość cukru pudru. Przecież to w owocach, które dodamy do sernika powinna kryć się słodycz, która będzie gwoździem programu.

Sernik przygotowuje się naprawdę szybko. Aby sprawa niepotrzebnie się nie przeciągała, możemy rozpuścić galaretkę i żelatynę nieco wcześniej, aby płyn wystygł (postępujemy według instrukcji na opakowaniu).

Zaczynamy. Na dno tortownicy wykładamy okrągłe lub prostokątne biszkopty. Zachęcam, aby jeszcze w sklepie sprawdzić skład, ponieważ w kilku przypadkach mocno zdziwiłem się jakież to rzeczy producenci dodają do zwykłych biszkoptów.

W misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Aby mieć pewność, że śmietanka ubije się nam bez problemu włóżmy ją najpierw na kilka minut do zamrażarki. Porządnie schłodzony produkt będzie łatwiejszy w obróbce. Pod koniec ubijania dodajemy trzy łyżki cukru pudru, a następnie serek homogenizowany. Jednolita, serowa masa jest gotowa na połączenie z rozpuszczoną żelatyną. Środek żelujący bardzo szybko tężeje, dlatego całość miksujemy bardzo energicznie. Masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby stężała.

Następnie na wierzch wykładamy nasze ulubione owoce (ja miałem pod ręką czereśnie), a następnie wylewamy połowę przygotowanej galaretki (w tym przypadku wiśniowej). Dlaczego połowę? Za pierwszym razem poszedłem na żywioł i po stężeniu okazało się, że owoce wypłynęły na wierzch. Sernik nadal był pyszny, ale całość nie wyglądała efektownie. Gdy wlejemy połowę płynu, odczekamy do stężenia, a następnie uzupełnimy resztę, wówczas wszystko będzie miało ręce i nogi.

Dwie godziny w lodówce i możemy pałaszować pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim... zimny delikates. 

 

 

SERNIK NA ZIMNO

* 700 g serka homogenizowanego lub twarożku śniadaniowego naturalnego

* 250 ml śmietany 30-procentowej

* 3-4 łyżki cukru pudru

* 30 g żelatyny

* 2 opakowania dowolnej galaretki owocowej

* owoce według uznania

* opakowanie biszkoptów


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

Reklama
ReklamaBaner firmy Pierogi od AGI w dodatku Świąta
ReklamaBaner reklamowy w dodatku Święta firmy Agroradek
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: WieprzTreść komentarza: Pd samego początku Rafał chciał ją wywalić. Co niektórzy o tym wiedzieli. Dziewczyna reklamę zrobiła i ktoś inny ma gotowe.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 10:07Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: Elżbieta WojtaśTreść komentarza: Ciekawe kto jest tym drugim przedsiębiorcą. Ale wszystko się okaże w praniu bo łatwo coś zniszczyć ale niesmak pozostanie. I jeszcze jedno klimat tego miejsca tworzy właścicielka tej kawiarni jej styl podejście do ludzi i szkoda tego burzyć.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:42Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: ziomekTreść komentarza: Jakby Józef K. miał honor to oddał by te pieniądze dla tego biednego powiatu, on ma kasę.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:24Źródło komentarza: Hrubieszów: Powiat zwrócił dotację, a kto ją odda powiatowi? Sprawą zajmują się śledczyAutor komentarza: ☆☆☆☆☆ ☆☆☆Treść komentarza: Skoro tak długo się czeka na drzwi. To mógł ten prezesik zlecić zamontowanie doraźnie drzwi choćby drewnianych! W niektórych spółdzielniach rzeczywiście dzieją się patologiczne sytuacje. Dlatego najlepiej nie kupować tam mieszkania! Unikać! Spolnota mieszkaniowa jak najbardziej. To najlepszy wybór na rynku wtórnym.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 06:36Źródło komentarza: Tomaszów Lub.: Mieszkańcy bloku zawiesili koc, bo nie mają drzwi. 28-latek wyrwał je z zawiasamiAutor komentarza: ŻandarmTreść komentarza: Przynajmniej jest punkt ewakuacyjny. W naszych realiach to bardziej schron by się przydał niż to HCK. Bo z tego co mi wiadomo to chyba nie bardzo jest gdzie uciekać w tym niezagrożonym mieście przy frontowym. Ale przynajmniej jest się skąd ewakuowaćData dodania komentarza: 24.12.2024, 01:07Źródło komentarza: Hrubieszów: Centrum komunikacyjne czeka na otwarcie. Będzie poczekalnia, kiosk, toaletyAutor komentarza: T2tTreść komentarza: Przecież to kazdy wie,tak jak każdy wie że mają tam być hamburgery żeby tylko wsadzić swojego.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 00:15Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisów
Reklama