Tort fasolowy "Modryniak" jest obecnie sztandarową potrawą Koła Gospodyń Wiejskich w Modryniu-Kolonii. Smakołyk dotarł do półfinału Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Bitwa Regionów". Z ponad setki zgłoszeń jurorzy wybrali 10 najlepszych przepisów związanych z naszym regionem. Receptura "Modryniaka" był jedną z nich.
Tort fasolowy nie jest nową potrawą. Pieczono go od lat, zwłaszcza w tych częściach regionu, gdzie uprawia się dużo fasoli.
– Gmina Mircze należy do fasolowego zagłębia na Zamojszczyźnie. Dlatego tutaj potrawy z fasoli są bardzo popularne. Przepis na tort fasolowy wiele lat temu otrzymałam od mojej teściowej. Ale do tej pory jakoś nie piekłyśmy go z przeznaczeniem na konkursy kulinarne. W tym roku postanowiłyśmy spróbować. Zgłosiłyśmy tort do konkursu "Bitwa Regionów". No i posmakował jurorom oraz tym, którzy go próbowali. Znalazł się wśród 10 najlepszych przepisów kulinarnych związanych z naszym regionem – relacjonuje Jadwiga Maj, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Modryniu-Kolonii.
Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia
Napisz komentarz
Komentarze