Pierogi z karpia i karp wędzony dzwonki z Karpiówki w Bełżcu to pierwsze przysmaki z powiatu tomaszowskiego, które mogą trafić na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych.
Anna Kuśmierczak-Kuceł, Antoni Kuśmierczak oraz Ireneusz Kuśmierczak w Bełżcu prowadzą 125-hektarowe gospodarstwo rybackie specjalizujące się w hodowli m.in. karpia, amurów, linów, szczupaków i sandaczy. Rybami zajmują się już od ponad 60. Od ponad ćwierć wieku przygotowują potrawy na bazie ryb. W restauracji Karpiówka w Bełżcu, której współwłaścicielką jest Anna Kuśmierczak-Kuceł podniebienia smakoszy zdobywają m.in. żur na wędzonym sumie, pierogi z karpiem oraz wędzony karp.
Anna Kuśmierczak-Kuceł jako pierwsza w powiecie zdecydowała się przetrzeć szlaki i wpisać na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dwie potrawy: pierogi z karpiem oraz karpia wędzonego dzwonki. Te dwa smakołyki rodzina przygotowuje od ćwierć wieku. Wszystko wskazuje na to, że procedurę uda się przeprowadzić pomyślnie. Oba zgłoszone produkty przeszły już pozytywną weryfikację etnologa.
Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia
Napisz komentarz
Komentarze