Nominowany w naszym plebiscycie Perły Biznesu w kategorii Debiut Roku Przystanek Piekarza powstał w 2019 r. Mieści się w Zamościu przy ul. Partyzantów 63. To nowocześnie zaprojektowane miejsce, które świadczy usługi gastronomiczne i rzemieślnicze. Sprzedawane jest tam też świeże pieczywo z Piekarni Ćwik oraz wypiekane na miejscu (ciabatta i bułki, pierożki z kapustą i grzybami oraz z kaszą, zapiekanki).
– Nasza ciabatta produkowana jest z najwyższej jakości surowców bez dodatku polepszaczy syntetycznych oraz konserwantów, bez dosypywania glutenu w proszku. Smak naszego chleba na zakwasie jest niezmienny od lat – zapewnia właściciel Przystanku Piekarza Marcin Ćwik.
Ze świeżej ciabatty oraz focaccia robione są zdrowe kanapki z dodatkami do wyboru. Wizytówką tej nowoczesnej minirestauracji jest pizza na cienkim cieście. Ponadto Przystanek ma duży wybór słodkości: od malutkich ciasteczek idealnych do kawy przez jagodzianki z mascarpone, rożki z jabłkami oraz ciasta sprzedawane na wagę i torty wykonywane także na zamówienie. Menu wzbogacają kawa, herbata, sałatki, jogurty, koktajle oraz rzemieślnicze lody.
Pomysł na taką działalność Marcin Ćwik zaczerpnął z Europy Zachodniej.
– Chciałem, żeby w Zamościu powstało miejsce eleganckie, dla każdego, gdzie można przyjść po świeże, dobre pieczywo, a przy okazji usiąść, zjeść śniadanie, lunch czy nawet romantyczną kolację albo tylko wypić kawę i odpocząć – mówi Marcin Ćwik.
Właściciel w planach ma utworzenie drugiego takiego miejsca w sercu miasta.
Napisz komentarz
Komentarze