Ciasto:
300 g mąki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
Masa orzechowo - marcepanowa:
400 g orzechów włoskich
200 g marcepanu
125 g masła
100 ml śmietany 30%
120 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu wanilii
Do dekoracji:
30 g czekolady gorzkiej
30 g czekolady białej
Forma: 24 X 36 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło i w dłoniach rozetrzeć tak, żeby
nie było grudek masła. Dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem.
2. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
3. Orzechy drobno posiekać.
4. Marcepan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5. Masło roztopić, śmietanę zagotować z cukrem pudrem. Orzechy
połączyć z marcepanem, dodać masło, śmietanę z cukrem i ekstrakt
wanilii. Dobrze wymieszać.
6. Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
7. Na ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Rękę zmoczyć w zimnej wodzie i
lekko uklepać masę. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze
180 stopni.
8. Zimne ciasto udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i
pokroić w trójkąty.
SZCZEGÓŁY NASZEGO KONKURSU - >> TUTAJ
Napisz komentarz
Komentarze