Składniki na 2 porcje:
-200 g makaronu gryczanego soba
-1 czerwona papryka
-2 pomidory
-1 duży filet z piersi kurczaka
-natka pietruszki
-tofu
-3-4 jajka
-glony nori
-sos sojowy
-sól
-pieprz
-papryka wędzona
-papryka słodka
-papryka ostra
-curry
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Przyprawić papryką słodką, ostrą i wędzoną. Ugotować makaron i wrzucić do kurczaka z warzywami. Dodać sos sojowy (2-3 łyżki) i wszystko chwilę razem podsmażyć. Ugotować jajka na twardo, a następnie wyciąć wzory z glonów nori i udekorować jajka. Na suchej patelni usmażyć plastry tofu oprószonego solą, pieprzem, papryką wędzoną i curry. Również można je udekorować glonami. Wszystko wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki. Tak przygotowane danie można ze sobą również zabrać w pojemniku np. do pracy i zjeść na zimno W wersji wegetariańskiej jest równie pyszne.
Makaron po japońsku, przepis Sandry Janiszewskiej z Poznania
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik w Zamościu.
- 05.03.2017 10:24 (aktualizacja 21.09.2023 14:56)
Napisz komentarz
Komentarze