Składniki:
4 szklanki mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 kostka masła
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dkg mieszanych bakalii
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Śmietanę zmiksować z jajkami i żółtkami, wlać do wrzącego mleka, mieszać aż powstanie gęsty twaróg. Twaróg odcedzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie( 3/4 szklanki). Masę serową podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao a do drugiej galaretkę, wymieszać. Formę plastikową dobrze wysmarować masłem.
Napełnić masą jasną a następnie masą kakaową. Formę przykryć, wstawić do lodówki na około 12 godz. Formę wstawić na chwilę do gorącej wody. Paschę wyjąć na talerz . Udekorować bakaliami.
Napisz komentarz
Komentarze