Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.
Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii- chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie. My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.
– Jak byłam mała, to pamiętam jak tata mełł pszenicę i z tej mąki potem mama piekła chleb, robiła pierogi, kluski. Moje dzieci, gdy kiedyś upiekłam taki chleb w piecu, nazwały go brudnym chlebem i nie chciały go jeść. Ja osobiście lubię jednak ten chleb ciemniejszy, z ziarnami, taki, jaki kiedyś był w domu – mówi Halina Szczerbińska, seniorka z Telatyna.
Pani Halina Szczerbińska oraz jej koleżanki i koledzy z gminy niedawno brali udział w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych. Pod okiem profesjonalistów, właścicieli restauracji Koncertowa z Lublina, piekli m.in. chleb gryczany bezglutenowy w liściach chrzanu. Kto ma ochotę taki upiec w domu, podajemy sprawdzony przez nich przepis:
Spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki wyłożyć liśćmi chrzanu. Wymieszać 500 g mąki gryczanej, 125 ml mąki jaglanej, 125 ml mąki ziemniaczanej, 2 łyżki chia lub siemienia lnianego. 625 ml wody rozmieszać z 15 dkg drożdży, 2 ł. cukru, 1 ł. soli. Potem połączyć mokre i suche składniki i całą masę wyłożyć do blaszki. Wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut.

![Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 1] Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 1]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/14/sm-4x3-wybory-mistera-awf-biala-podlaska-2025-galeria-zdjec-cz-1-1765696782-4.jpg)
![Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 2] Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 2]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/14/sm-4x3-wybory-mistera-awf-biala-podlaska-2025-galeria-zdjec-cz-2-1765697342-42.jpg)
![Bortatycze-Kolonia: Zderzenie hondy z seatem. 3 osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA] Bortatycze-Kolonia: Zderzenie hondy z seatem. 3 osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/13/sm-4x3-bortatycze-kolonia-wypadek-z-udzialem-dwoch-samochodow-3-osoby-trafily-do-szpitala-zdjecia-1765646508-0.jpg)


![Zamość. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [14-12-2025] Nekrologi z Zamościa do 14.12.2025.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-zamosc-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-24-11-2025-1765095868.jpg)
![Tomaszów Lubelski. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [14-12-2025] Nekrologi z Tomaszowa Lubelskiego i powiatu tomaszowskiego do 14 grudnia 2025.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-tomaszow-lubelski-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-30-11-2025-1765095931.jpg)










![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze