Składniki:
5 dkg drożdży
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2- 3 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozrobić do wyrośnięcia z mlekiem, cukrem i ciut mąki.
Jak urosną dodać sól, mąkę i mięciutkie masło; wyrobić ciasto; zostawić do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu.
Dzisiaj są różności do gotowania na parze a ja robię tradycyjnie jak mama i babcia- obwiązuję garnek ściereczką i przykrywam miską. Ino nie mam blaszanej miedniczki jak babcia
Gdy ciasto wyrośnie formuję bułeczki i układam na podsypanej mąką ściereczce.
Nastawiam szeroki garnek z wodą; gdy wrze szybko obwiązuję ściereczką, układam bułki i szybko nakrywam miską. Parują się 10 minut.
Napisz komentarz
Komentarze