Na pomysł otwarcia browaru w Aleksandrowie Drugim (gm. Biłgoraj) wpadł cztery lata temu Janusz Bielak, ojciec Łukasza Bielaka, właściciela Browaru i firmy Waijkira.
– Zauważyliśmy niszę na rynku odnośnie browarów kraftowych i postanowiliśmy ją uzupełnić – wyjaśnia Łukasz Bielak.
Zanim jednak pomysł zrealizowali, przeszli przez wiele profesjonalnych szkoleń i przestudiowali dokładnie literaturę pod kątem piwowarstwa. Po zdobyciu odpowiednich umiejętności i pewnego doświadczenia rozpoczęli produkcję trzech rodzajów piwa: Aleksandria Bajkowe (lżejsze i słodsze), Aleksandria Wytrawne (cierpkie, o posmaku palonego karmelu i śliwki) oraz Cytrusową IPĘ (więcej o niej można przeczytać w prezentacji IPA Cytrusowa – w kategorii Produkt Roku 2020).
Bielakowie produkują piwo na bazie naturalnych składników. Lagery w sposób tradycyjny, na podstawie receptury angielskiej, która polega na procesie zacierania ziarna od góry do dołu, a nie według gotowych standardów. Bazują na chmielu lubelskim, wykorzystując jego różne odmiany.
– Do produkcji piwa Aleksandria wykorzystujemy naturalne drożdże, zawierające witaminy z grupy B oraz niacynę. Drożdże dobrze wpływają na florę jelitową i mają właściwości regulujące pracę jelit. Po piwie bez chemikaliów nie ma kaca i nie boli głowa – mówi Łukasz Bielak, piwowar z pasji.
Piwo z Aleksandrowa Drugiego serwowane jest w pubach i restauracjach. Degustować można je m.in. w restauracji Centralka na zamojskim Starym Mieście. Jest też sprzedawane w sklepach na terenie Biłgoraja, Zamościa i większych miejscowości turystycznych.
– Cieszy nas to, że ci, którzy pochodzą z naszych stron i kosztują naszego piwa, kupują je też dla znajomych z Polski. Dzięki temu ten niepowtarzalny smak Aleksandrii może spróbować każdy. Polecam – dodaje właściciel.
Takiego debiutu nie mogło zabraknąć wśród nominacji do plebiscytu Perły Biznesu. Browar Aleksandria startuje oczywiście w kategorii Debiut Roku 2020.
Napisz komentarz
Komentarze