Założycielem firmy był ojciec Adama Kurantowicza – Stanisław Kurantowicz, którego z kolei zainspirowali ojciec i dziadek, którzy wędzili tradycyjne wędliny na szczególne okazje. W ten sposób z rodzinnych tradycji powstała firma, która już 27 lat oferuje na lokalnym rynku wędliny przyrządzane według sprawdzonych receptur..
– U nas wędzenie odbywa się z użyciem drewna bukowego lub olchowego. Wyroby produkowane są tradycyjnie, bez barwników i konserwantów. Do produkcji wędlin używamy naturalnych przypraw oraz surowca wieprzowego i wołowego dostarczanego od okolicznych rolników – mówi Adam Kurantowicz.
W ofercie masarni są m.in. wędzonki tradycyjne, schab i szynka sołtysa, salceson włoski maciek, kiełbasa domowa, chłopska, krucha hrubieszowska, kiełbasa biała, kiełbasy grube, kabanosy, kaszanka domowa, słonina prasowana, salcesony, boczki, schaby, pieczenie, wyroby podrobowe i garmażeryjne. Sprzedawane są stacjonarnie w sklepach w Krasnobrodzie, Zamościu, Łaszczowie, Hrubieszowie, Dołhobyczowie oraz w obwoźnych sklepach, które dojeżdżają do mniejszych miejscowości w rejonie hrubieszowskim, chełmskim , zamojskim i tomaszowskim. Za swoją specjalność właściciele masarni uważają szczególnie schab sołtysa.
– To szlachetny wyrób, delikatny w smaku, soczysty, lekko słodki, który idealnie nadaje się na kanapki i przekąski – zapewnia Adam Kurantowicz.
Swoim klientom Masarnia z Ubojnią oferuje też świeże mięso wołowe, wieprzowe i cielęcinę. To jedyna ubojnia w powiecie hrubieszowskim.
W firmie rodziny Kurantowiczów pracują 83 osoby, którym klienci zawdzięczają profesjonalną obsługę i przygotowanie mięsnych smakołyków. Kuratowicz Masarnia z Ubojnią w Hrubieszowie jest kolejnym kandydatem do tytułu Perły Biznesu 2020 w kategorii Średnie Przedsiębiorstwo.
Napisz komentarz
Komentarze