Składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml), 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek majonezu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania.
Forma na babkę o pojemności 1,7 litra
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową (dzięki temu unikniemy zakalca).
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do misy robota i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodajemy cukier. Gdy cukier wymiesza się z białkami, stopniowo dodajemy żółtka.
Kolejno dodajemy skórkę z cytryny, majonez i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką (bez miksowania; tylko mieszamy, można łyżką). Babkę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (góra-dół; bez termoobiegu).
Gotową babkę oblewamy lukrem i dekorujemy.
Napisz komentarz
Komentarze