SKŁADNIKI
na 7-9 szt (foremki 9cm średnica w najszerszej części)
20 g świeżych drożdży piekarskich
350 g mąki luksusowej (3 szklanki a dokładnie ''kubki dymne'')(+ do podsypywania)
130 g cukru (3/4 szklanki)
cukier waniliowy Delecta
pół szklanki ciepłego mleka
50-60 g margaryny roztopionej i ostudzonej
1 jajko
2 żółtka
kilka suszonych moreli
lukier do dekoracji
+ owoce suszonych moreli pokrojonych w kostkę
1/ Drożdże w miseczce rozkruszyć z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Dodać stopniowo ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min. Do większej miski przesypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, wyrabiać ciasto i dodawać stopniowo wystudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać (ok 5min), następnie przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. (ok 1 godz).
2/ Morele pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
3/ Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek i odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15-20 min do tzw. suchego patyczka czyli gdy włożymy drewniany patyczek w środek babeczki i będzie suchy tzn,że ciasto jest upieczone. Wyjąć z foremek i wystudzić. Udekorować lukrem i morelami. Ja swoje udekorowałam fiołkami.
Napisz komentarz
Komentarze