Składniki na ciasto: 35 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 1/2 szklanki cukru, 15 dag masła, 1 całe jajko, 2 żółtka.
Składniki na masę serową: 1 kg sera w wiaderku na serniki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta, 7 żółtek, 5 białek, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów
Ciasto: Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180 st około 15 minut.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.
Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. - dla cierpliwych. ja ścieram po prostu ciasto na tarce.
Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy.
Napisz komentarz
Komentarze