Składniki: 70 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g cukru, 150 g zimnego i twardego masła, 1 jajko, bakalie: rodzynki orzechy daktyle suszone morele migdały w słupkach żurawina skórka pomarańczowa - inne wedle uznania i posiadania (ok 1,5 szklanki )
Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową i ewentualnie wiórkami z czekolady.
Napisz komentarz
Komentarze