Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
250 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1/2 szklanki śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
1 szklanki wiśni z syropu
4 kostki białej czekolady
łyżka kremówki
Sposób przygotowania:
1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimną
margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami do mąki i rozetrzeć w
dłoniach. Dodać jajka i zagnieść ciasto.
2. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24 x 36 lub
przeciąć na 4 mniejsze mazurki. Ja zrobiłam małe.
3. Z reszty ciasta zrobić wałki lub kwiatki i smarując roztrzepanym
białkiem przykleić do brzegów mazurka.
4. Piec na złoty kolor ok. 30 minut w temp. 180*C.
5. Śmietanę podgrzać do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
6. Do przestygniętego kremu dodać wiśnie i wyłożyć na zimny mazurek.
Białą czekoladę rozpuścić w kremówce w kąpieli wodnej i udekorować mazurek.
Reklama
Mazurek wiśniowo - czekoladowy, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.
- 06.04.2017 09:53 (aktualizacja 21.09.2023 15:08)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze