Składniki:
3 szklanki mąki
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka amoniaku
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę siekać z margaryną,dodać śmietanę,żółtka utarte z cukrem i
pozostałe składniki
2. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić
3. Wałkować na grubość około trzy milimetry i wycinać dowolne
kształty Piec ok 10 minut w temp 190 stopni
4. Do sklejenia kółek lub innych kształtów używam dżemu,masy
kajmakowej lub innego kremu
5. Ciasteczka umoczyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w kruszonych
waflach orzechach albo tylko posypać cukrem pudrem
Rada:
Ja z części ciasta wykroiłam kształt jajeczek i udekorowałam lukrem
Napisz komentarz
Komentarze