Tradycyjne ciasto Wielkanocne, ale smakuje równie dobrze o każdej porze
roku.
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
1 cukier waniliowy Delecta
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
60 g masła
1 łyżka kakao
1 szklanka wiśni z syropu
60 g białej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietany kremówki
50 g płatków migdałowych
2 formy o średnicy 20 cm posmarowane masłem i posypane bułką tartą
Sposób przygotowania:
1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki mleka, łyżkę cukru
i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jajka ubić z
resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować.
Wsypać obie mąki, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie
ciasto. Podzielić na pół i do jednej części wgnieść kakao. Przykryć i
zostawić do wyrośnięcia.
2. Obydwa ciasta podzielić na pół. Białe ciasta rozwałkować i posypać
wiśniami i zwinąć jak roladę. Z ciemnego zrobić dwa wałki.
3. Jedno białe i jedno ciemne zwinąć razem.
4. Włożyć do formy i zlepić końce. Drugie jasne ciasto zwinąć z
ciemnym i włożyć do drugiej formy. Piec w temp.175 stopni ok. 35 minut.
Czekolady połamać do dwóch misek, dodać po 3 łyżki śmietany i rozpuścić
na parą. Polać zimne babki i posypać płatkami migdałowymi.
Babka drożdżowa z wiśniami, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marki Delecta.
- 06.04.2017 10:27 (aktualizacja 21.09.2023 15:09)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze