Ciasto jest smaczne, podzielne i można je zrobić kilka dni przed
podaniem. Powiedziałabym, że po dwóch, trzech dniach jest nawet lepsze.
Ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
5 żółtek
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
220 g orzechów
100 g cukru
50 g masła
2 łyżki miodu
Masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
100 g cukru
szczypta soli
5 białek
ok. 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Krem:
1 puszka masy kajmakowej orzechowej
300 g masła
2 łyżki ekstraktu wanilii
kieliszek alkoholu ( nie koniecznie)
Forma: 24 / 36
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym, ucierając partiami dodać miękką margarynę i śmietanę.
Wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto i podzielić na pół.
Rozwałkować do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Orzechy drobno posiekać. W rondlu rozgrzać miód z cukrem, dodać
masło i na koniec orzechy. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto i piec w temp.
190 stopni 10 min. do lekkiego zrumienienia.
3. Białka ubić z solą, ubijając partiami dodawać cukier. Do ubitych
na sztywno białek dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Drugie
ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę kokosową, wyrównać i piec na
złoty kolor w temp.190 stopni ok. 15 minut. Ja oba ciasta piekłam na
dolnej półce piekarnika.
4. Masło utrzeć z masą orzechową, dodać wanilię i ewentualnie alkohol
do smaku. Krem wyłożyć na ciasto orzechowe, zostawić 3 łyżki do
posmarowania góry ciasta. Na krem położyć ciasto kokosowe, docisnąć i
wierzch posmarować resztą kremu. Można udekorować polewą lub posypać
wiórkami.
Ciasto kokosowo - orzechowe, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marki Delecta
- 06.04.2017 10:30 (aktualizacja 21.09.2023 15:09)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze