Składniki na ciasto:
250 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego Delecta
125 g masła
3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.
Ponadto:
brzoskwinie w syropie, w puszce 1-2 puszki w zależności od gustu
5 białek (pozostałych ze spodu, na pianę)
3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.
W misie miksera ubić 5 białek z cukrem do otrzymania sztywnej piany (bezpośrednio przed wyłożeniem ich na masę serową!).
Wykonanie:
Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do złotego koloru.
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Sernik z brzoskwiniami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Staniatyna
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta
- 06.04.2017 11:24 (aktualizacja 21.09.2023 15:09)
Napisz komentarz
Komentarze