Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany 18%
3/4 kostki masła lub margaryny
Jabłka:
12-13 jabłek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Mąkę, proszek i cukier waniliowy mieszam w jednym naczyniu, w drugim zaś mieszam śmietanę, żółtka i cukier , wlewam mokre do suchych, mieszam dodaję wiórki masła i szybko zagniatam kruche ciasto. Dzielę na dwie części, jedną rozwałkowuję na szerokość blaszki, przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje kaszką kukurydzianą. Jabłka obieram, połowę ścieram na tarce jarzynowej i wykładam na ciasto, posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Resztę jabłek kroje na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną do góry na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Rozwałkowuję drugą cześć ciasta, przykrywam jabłka, piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę przez 20 min, aż się lekko zrumieni. Upieczone,. wyjmuję , posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam by wystygło.
Szarlotka po wiedeńsku, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.
- 06.04.2017 11:26 (aktualizacja 21.09.2023 15:09)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze