Składniki na ciasto:
• 1 szkl. wody
• ½ kostki margaryny
• 1 szkl. mąki
• 5 jajek
• 1 łyżeczka sody
Składniki na masę:
• 2 szkl. mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka masła
• ½ szkl. cukru pudru
• Kieliszek wódki
• 1 jajko
1. Wodę z margaryną zagotować. Wsypać mąkę, mieszać aż do uzyskanie jednolitej masy. Całość wystudzić, a następnie dokładnie utrzeć (mikserem) z jajkami. Ciasto podzielić na 2 części i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
2. Z mąki i mleka ugotować budyń. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania puszystej masy. (ja robię podwójną porcje masy) Masą przełożyć placki i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Karpatka, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Staniatyna
Przepis nadesłany na wielkanocny kulinarny konkurs z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.
- 06.04.2017 09:31 (aktualizacja 21.09.2023 15:09)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze