Składniki:
25 dkg margaryny Kasi
2 1/2 szklanki mąki
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
8 łyżek cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
polewa kakaowa
lukier kolorowy
pisaki kolorowe
Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło. Składniki siekać aż powstaną grudki. Następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na około 20 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i foremką wykrawać pisanki i zajączki. Ciastka ulożyć na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzone ciasteczka dekorować kolorowymi pisakami i lukrami.
Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole znalazły się również słodkie pisanki.
Napisz komentarz
Komentarze