SKLADNIKI
150g mrozonego szpinaku
3 jaja
3/4 szkl.cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego delecta
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju
300 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia delekta
100 g bialej czekolady
50 g smietany 30%
30 g platkow migdalo wych
Jajka ubic z cukrami. Dodac sok z cytryny. Rozmrozony i odcisniety szpinak zmiksowac z olejem. Powoli dodawac do masy jajecznej i miksowac na wolnych obrotach do polaczenia skladnikow. Do ciasta dodac make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac.
Ciasto wlac do formy z tuleja o srednicy 25 cm. Piec 1 godz. w temp.180 st.do tzw. suchego patyczka. Ok.15 min przed koncem pieczenia ciasto mozna przykryc folia aluminiowa by zbytnio sie nie przepalilo. Gotowa babke polac czekolada roztopiona ze smietana. Posypac platkami migdalowymi.
Napisz komentarz
Komentarze