Składniki:
25 dkg ziemniaków
50dkg szpinaku mrożonego
2 plastry gotowanej szynki
3dkg tartego sera gouda
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 pęczek szczypioru
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać , wymyć wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować. Szpinak wyjąc z torebki, odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, poddusić na nim cebulę . Dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki , smażyć. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Ziemniaki odcedzić , mleko , tłuszcz i miksować ręcznym mikserem. Dodać posiekany szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną rozłożyć na plastrach szynki, zawinąć i przekroić na pół. Gotowy szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego a na nim ułożyć roladki. Posypać serem i zapiec bardzo krótko.
Przepis otrzymałam od znajomej. Ziemniaki jemy w różnych postaciach, a roladki to było coś wyjątkowego. Podane w szpinaku są zdrowe i niskokaloryczne. Całej rodzinie bardzo smakowały.
Napisz komentarz
Komentarze