Ciasto:
90dkg szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 jajka
3 łyżki mąki
Farsz:
20 dkg soczewicy czerwonej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnki
1 mała cebulka
1 puszka tuńczyka princes
sól.pieprz, papryka mielona
Szpinak rozmrozić, odsączyć Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do szpinaku, dosypać mąkę , wymieszać. Formę o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wlać na blaszkę i piec w piekarniku 15 min w 190 stopniach.
Soczewicę gotować w bulionie ok 20 min. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać do soczewicy, dodać tuńczyk z puszki, wymieszać. Farsz doprawić koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , solą pieprzem i papryką mieloną. Wystudzony placek posmarować farszem, zwinąć w roladę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy. Przed podaniem włożyć do piekarnika z papierem i piec 10 min.
Polecam pyszną roladę szpinakową. Przepis dostałam od kuzynki.
Napisz komentarz
Komentarze