Składniki:
1 kg buraków
4 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
2/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
4 łyżki startego sera żółtego gouda
sól.pieprz
Buraki wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować, odcedzić, wystudzić , obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtaczać w niej plastry buraków. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać jajkami ubitymi ze śmietaną z dodatkiem soli oraz soku z cytryny. Ser wymieszać z orzechami, wyłożyć na buraki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
Potrawę najlepiej podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem.Do potrawy polecam czerwone wino wytrawne.
Napisz komentarz
Komentarze