Ciasto:
1/2 kg mąki
1 litr mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie:
2 słoiczki pesto rosso
30 dkg szynki gotowanej
1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wlać mleko, olej , dodać szczyotę soli oraz gałki muszkatołowej, wbić jajko. Roztrzepać trzepaczką. Usmażyć naleśniki .
Szczypiorek drobno posiekać. Szynkę pokroić w plastry.
Naleśniki posmarować pesto, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć plasterki szynki. ,zwinąć w rulon, pokroić na równe paski grubości około 5 cm. Ułożyć na półmisku, posypać szczypiorkiem.
Podawać na zimno. Jest to danie niemieckie.Idealne na kolację.
Napisz komentarz
Komentarze