Szkolenia w ZSZiO w Biłgoraju trwały dwa dni (17-18 stycznia). Jego uczestnicy mieli okazję poćwiczyć umiejętności radzenia sobie z trudnym pasażerem, szybkie podejmowanie decyzji i radzenie sobie ze stresem. Wcielali się w rolę stewardes i stewardów i prezentowali zapinanie pasów bezpieczeństwa, używanie masek tlenowych, wskazywali wyjście awaryjne. Przygotowywali też, a następnie serwowali catering na pokładzie samolotu w zależności od klasy serwisowej lotu.
Dowiedzieliśmy się, jak ważne w tym zawodzie jest pozytywne nastawienie do ludzi, nieodłączny uśmiech na twarzy oraz zdolności komunikacyjne. Na pewno jest to zajęcie dla tych, którzy nie lubią monotonii, gdyż nie ma stałych dni pracy, loty są na różnych trasach i w różnym składzie załogi – podsumowują młodzi ludzie.
Kurs poprowadził Radosław Szafranowicz-Małozięć. Z wykształcenia psycholog, od ponad 20 lat związany z branżą turystyczną. Pracował 10 lat jako steward w norweskich liniach lotniczych, obecnie jest pilotem wycieczek po Stanach Zjednoczonych Ameryki, wykładowcą akademickim i prezesem Kadr Turystyki.
Na koniec kursu był egzamin. Wszyscy zdali go na 100% i otrzymali certyfikaty.
Cateringu dla kursantów przygotowali ich szkolni koledzy z klas gastronomicznych 1TG i 2TG wraz z nauczycielami.
Napisz komentarz
Komentarze