Prezentujemy państwu kolejnego kandydata w plebiscycie Perły Biznesu, w kategorii Produkt Roku. Rumiane złoto (Rumi-Gold) jest produktem paszowym robionym na bazie pszenicy, z której odciągnięto skrobię i glukozę. Syrop, który powstaje jest łączony z frakcją włóknistą, co sprawia, że produkt jest chętnie pobierany przez bydło.
– Odpowiednio ją zakiszamy i konfekcjonujemy, wówczas powstaje wilgotna kiszonka treściwa wolna od GMO. Poprzez dodatek kwasu propionowego oraz odpowiednich zakiszaczy jest produktem stabilnym, który nie będzie się psuł.
Odpowiedni dobór składników powoduje, że otrzymujemy na wpół mokrą mieszankę, która może zastąpić w dużej części surowce lub pasze. W efekcie końcowym koszty żywienia krów oraz opasów są tańsze – mówi Konrad Gnutek, prezes Vital-zam Sp. z o.o., firmy mającej swoją siedzibę w Zamościu przy ul. K. Namysłowskiego 2.
Właściciel podkreśla, że rumiane złoto zawiera bardzo duże ilości białka oraz energii metabolicznej, a zarazem nie rujnuje portfela hodowcy, gdyż jest stosunkowo tani.
– Jesteśmy dumni, że udało się w końcu na bazie polskiego zboża stworzyć produkt, który w pewnym sensie konkuruje z soją sprowadzaną z Argentyny. A nie jeden hodowca, który stosuje nasze polskie Rumiane Złoto mówi, że przy jego podaniu, łańcuchy ledwo wytrzymują, bo tak chętnie zwierzęta do niego lgną. Innowacyjna formuła powoduje, że produkt nadaje się do wozu paszowego, jak też karmienia ze żłobu. Jedyny problem jaki zauważyliśmy, to hodowcy muszą kupować większe zbiorniki mleczne, gdyż niestety wzrasta też produkcja mleka średnia od krowy – dodaje Konrad Gnutek.
Zapowiada, że Vital-zam w najbliższym czasie zamierza uruchomić sprzedaż internetową Rumi-Gold, w wygodnych workach 25-kilogramowych.
– Jesteśmy przekonani, że mimo drastycznie rosnących cen i spadającej opłacalności produkcji mleka, tym produktem pomożemy hodowcy zwiększyć opłacalność i rentowność gospodarstw mlecznych – uważa
prezes Vital-zam.
Polecamy: Perły Biznesu już po raz piąty. Zapraszamy do udziału w naszym plebiscycie!
Napisz komentarz
Komentarze