Rozpoczął się od „Gruntowych zawodów wędkarskich”. Udział w nich wzięło 61 osób. Oto zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:
Kategoria I – do lat 15
I miejsce – Franio Gielmuda (4-latek - najmłodszy uczestnik zawodów)
II miejsce – Stanisław Gorzkiewicz
III miejsce – Natalia Kwika
Kategoria II – 16-18 lat
I miejsce – Wojciech Stawnicki
II miejsce – Karol Kwika
III miejsce – Jakub Mróz
Kategoria III – pow. 18 lat
I miejsce – Krzysztof Słupski
II miejsce – Mariusz Małka
III miejsce – Tadeusz Gradziuk
Z myślą o dzieciach obyły się też wędkarskie zawody rzutowe z wykorzystaniem tarczy Arynberga, które poprowadziła dyrektor biura PZW Oddział w Zamościu Beta Wróbel z mężem Jackiem. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy: Zuzanna Kozłowska (I miejsce), Mateusz Cabaj (II miejsce) i Franciszek Wilczyński (III miejsce) - puchary.
Atrakcją pikniku były także pokaz i warsztaty kulinarne z grillowania karpia, które przeprowadziły Anna Kuśmierczak-Kuceł – właścicielka Karczmy rybackiej „Karpiówka” w Bełżcu i Bożena Woś – tamtejsza szefowa kuchni.
Rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Ryby z Roztocza” skierowany do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z obszaru działania Stowarzyszenia Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Roztocze”. Wzięły w nim udział 4 koła gospodyń wiejskich z terenu gmin Krasnobród i Tomaszów Lubelski oraz Krasnobrodzkie Towarzystwo Wędkarskie, które zgodnie z regulaminem zgłosiły do konkursu po jednej potrawie.
Dania konkursowe oceniała komisja w składzie: Anna Kuśmierczak-Kuceł – współwłaścicielka Gospodarstwa Rybackiego Bełżec i Karczmy „Karpiówka” w Bełżcu, laureatka wielu prestiżowych nagród za działalność w sektorze rybackim, m.in. tytułu Mistrza Agroligi 2018, „Perły” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 2021, wiceprzewodnicząca Rady Stowarzyszenia RLGD „Roztocze”, Beata Wróbel – dyrektor Biura Polskiego Związku Wędkarskiego Okręg Zamość, skarbnik w Zarządzie Stowarzyszenia RLGD „Roztocze”, Andrzej Kasprzyk – kucharz, juror konkursów kulinarnych, Krzysztof Czapla – kucharz.
Po degustacji 5 potraw komisja konkursowa wyłoniła laureatów i przyznała następujące miejsca:
I Miejsce
Krasnobrodzkie Towarzystwo Wędkarskie za fileta z karpia glazurowanego pod kurkową pierzynką
II Miejsce
KGW Zielone za karpia z warzywami
III Miejsce
KGW Pasieki ,,Pszczółki Roztoczańskie” za roladki z pstrąga z konfiturą z czerwonej cebuli z dodatkiem salsy warzywnej
IV Miejsce ex aequo
KGW Wólka Husińska za pasztet z karpia
KGW Krasnobród za pierogi z krasnobrodzkiego karpia
Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i atrakcyjne nagrody rzeczowe, które zapewne będą pomocne przy organizacji kolejnych prezentacji kulinarnych. Wręczyli je organizatorzy i jurorzy dołączając do nich podziękowania za udział w konkursie oraz gratulacje za przygotowanie pysznych potraw.
Piknik był okazją do zaprezentowania stoisk regionalnych i promocyjnych. Wydarzenie uzupełniała muzyka w wykonaniu lokalnych wykonawców. Na plenerowej scenie zaprezentowały się Krasnobrodzka Orkiestra Dęta oraz zespoły: „Ze starej płyty” i „Odysseya”. Wykonawcy prezentowali różne rodzaje muzyki, aby każdy z uczestników pikniku mógł znaleźć coś dla siebie.
Napisz komentarz
Komentarze